Znajomi mówię, że dobrze gotujesz? Doskonale przyrządząsz stek lub roladę? Twoją specjalnością są słodkie wypieki? Tworzysz sushi jak w japońskiej restauracji? A może uchodzisz za mistrza grillowania? Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"! Pokaż na ekranie, co potrafisz i wygraj atrakcyjne nagrody!
Możesz zostać gwiazdą nowego programu kulinarnego nie wychodząc z domu! Gospodarz programu "Brylant w kuchni" - Wojciech "Brylant" Ostrzołek, właściciel firmy Catering Śląski, muzyk i podróżnik - odwiedzi Cię w Twojej własnej kuchni wraz z ekipą filmową portalu Rybnik.com.pl.
Podczas każdego odcinka kamera zawita w domu jednej wybranej osoby z naszego regionu, aby magrać wspólne gotowanie i rozmowy. Co zrobić, aby zostać "Brylantem w kuchni"? Zgłosić chęć udziału w programie wraz z opisem swojego popisowego dania oraz... być gotowym na sławę i nagrody:
Autor: Piotr Borecki
Przepis na 2 porcje
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana
Polędwiczkę wieprzową oczyścić pokroić w kawałki o grubości ok 2 cm. Owinąć szynką zamknąć wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso zalewamy wiśniami w syropie i dolewamy 50 ml. wiśniówki. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Polędwiczkę po wyciągnięciu smażymy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony przez ok 3 min. Po usmażeniu lekko solimy i odkładamy na talerzyk by mięso odpoczęło. Na patelnie wrzucamy pokrojoną szalotkę ,podsmażamy i dolewamy marynatę z wiśni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy polędwiczkę i redukujemy sos. Po zredukowaniu odkładamy na chwilę patelnie do wystygnięcia, dolewamy wiśniówki, mocno rozgrzewamy patelnię i podpalamy. Czekamy aż alkohol się wypali i dodajemy odrobinę masła. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy na talerz.
Puree ziemniaczano - marchewkowe z chili
Obrane warzywa gotujemy razem do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i odrobine chili, mieszamy. Przekładamy na talerz
Cykoria grillowana - śliwka grillowana
Cykorię kroimy na dwie części, skrapiamy lekko oliwą. Śliwkę kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wszystkie składniki przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy do miękkości. Przekładamy na talerz.
Ułożenie jest inwencją każdego kucharza. Smacznego!