Podczas 53. Rybnickich Dni Literatury czeka nas sentymentalne spotkanie z kuchnią śląską. Halo! Rybnik będzie gościć autorów książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”.
Zapraszamy na pokaz gotowania wybranych dań śląskich z najnowszej książki rybniczan Aleksandra i Anny Szojerów. Na tle opowieści z czasów PRL-u posmakujemy „kulanych” dań autorów w wydaniu tradycyjnym i współczesnym. Dowiemy się też, co zachwyca w naszej kuchni inne narody. Autorzy książki z rodziną odpowiedzą na pytania i podpiszą egzemplarze książki, które będzie można nabyć na miejscu – słyszymy od organizatorów.
Wydarzenie odbędzie się w Halo! Rybnik w niedzielę 16 października o godzinie 15:00.
Aleksander Szojer – rybniczanin i podróżnik. Odkrywa regionalne potrawy i ludzi, którzy je przyrządzają. Relacje ze swoich wojaży, przepisy oraz kulinarne podpowiedzi publikuje w „Kukbuku” oraz na posmakujswiata.pl. Wraz z Anną Jassem wydali w 2020 r. „Japoński rok od kuchni – przewodnik po domowej kuchni i zwyczajach Japończyków”. Zawodowo pomaga wyjść z kryzysu jako terapeuta i trener.
Anna Szojer – emerytowana krawcowa i handlowiec, która niestrudzenie gotuje i piecze dla całej rodziny.
Obowiązują zapisy: [email protected]
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Międzynarodowy Dzień Kostki Rubika. Mistrz z Rybnika pokazał, jak szybko ją układa! (wideo)
+28 / -2Marcin Nowakowski i Kuba Badach w inoWino (zdjęcia)
+8 / -1Zapraszamy na spotkanie z Markiem Krajewskim w Focus Park Rybnik
+3 / -0Pablopavo i Ludziki w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+3 / -0Vinyl Swap i kiermasz książek przeczytanych
+3 / -1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert